esmaspäev, 20. august 2007

Kurgid purki!

Minu ainuke elusolev vanaema sai kevadel 90 aastat vanaks.
Eks vanaemad ole mul mõlemad olnud gümnaasiumis haritud, kuigi rohkem kodumajanduse poole pealt, mitte sinisukkadeks-tudegineidudeks.
Kuus aastat tagasi, kui mul järjekordne sünnipäev hakkas lähenema ja järjekordselt vanaema mulle kingituse leidmisega kimpus oli (no äärepealt oleks hakanud raha kinkima!), eelmised kulumis- ja kuulikindlad sokid-kindad olid üle-eelmiste kulumatute taga oma järge ootamas, pakkusin talle ühe idee. Kirjutagu palun minusugusele köögikäpardile ja hoidisvõhikule ilusti pikalt ja detailirikkalt, kuidas teha kotlette, marineeritud kurke, kõrvitsasalatit, punase kapsa salatit ja veel paari-kolme lapsepõlvelemmikut nii, nagu ainult tema oskab teha. Keeraku kõik paberisse, raiugu kõik raamatusse ja kohane, lausa hädavajalik rahvatarkus on talletatud, minul ilus sünnipäevakink ja tema on saanud jätta kustumatu jälje järeltulevate põlvede ühiskondlikku mällu!

Niisiis saate osa esimestest e-paladest vanaema Reeda retseptiraamatust. Kirjaviis muutmata.

Kiirhapendatud kurgid
Värskelt hapendatud kurgid on esimesed kui valmivad aias kurgid.
Vaja on pestud, külmas vees hoitud mõni tund ja nõrut. kurke, mustsõstralehti, tillivarsi jämedamaid, ka vanemad õiekobarad sobivad, küüslauguküüsi, pisut mädarõika juurt või lehti, sellerilehti.
Laduda kurgid purki vaheldumisi lehtede ja maitseainetega.
Keeta soolvesi, võttes 1 ltr veele 1-2 spl soola, jahutada toa temperatuurini ja valada kurkidele.
Hoida purk toasoojas, peale panna lehtedele puhas riidelapp ja kerge vajutus, et kurgid üles ei kerkiks. (Panin peale täisveega klaaspurgi kaanetatult)
Paari-kolme päeva pärast võib kurke juba süüa.

Marineeritud kurgid
Tarvitada väiksemaid (8-10 cm) ühesuuruseid rohelisi kurke.
Kurgid pesta, lasta paar tundi seista külmas vees, et oleksid kargemad nõrutada, ja laduda purki mustsõstralehtede, tükeldatud tillidega (rohelisi õisikuid mitte tarvitada), küüslaugu küünte lõikude, mädarõika lehe või juure tükikestega, peterselli lehti. (Tillid soovitavad täiskasvanud jämedamad varred ja lehed)
Marinaad: 1 ltr veele lisada 2 spl triiki soola, 1 spl suhkrut, 1-1½ spl 30% äädikat, 10 tera pipart, loorberilehti 1-2 tk ja läbi keeta ja kuumalt valada täidetud purkidesse ja hoida vähe aega, et kurgid purgis läbi kuumeneks. Siis nõrutada marinaad tagasi kastrulisse ja uuesti keema ajada ja keevalt valada purki tagasi ja iga purk kohe kuumalt sulgeda ja asetada varem valmis seatud soojade tekkide vahele kummuli põhi ülespoole. Kui kõik purgid kohale asetatud, pakkida tekikate hästi ümber purkide ja lasta seista 1 ööpäev samas asendis. Nii jäävad kurgid krõmpsuvamad ja ei kuumene üle ja säilivad keldris hästi.

Regiina toorkurgi hoidis
(Eha retsept 1999. a)
3 kg pikki kurke, ½ kg sibulaid, 2-3 suurt küüslauku, 3 spl soola, 3 spl 30% äädikat, 4 tl suhkrut, 10-15 terapipart, vähe mädarõika juuretükke, 1 punt tillilehti, 1 klaas keedetud vett.
Viilustatud kurgid ja sibulad segada teiste antud ainetega ja hoida ööpäev jahedas kohas, siis uuesti hästi läbi segada, täita puhastesse purkidesse toorelt, sulgeda õhukindlalt ja hoida soovitavalt külmkapis tarvitamiseni, vahepeal purke ja nende kaasi kontrollides.
Soola ja äädika hulka maitsta suuga proovides.

Iial ei või teada, millal vanavanemate tarkused kurgirohkel ajal marjaks kuluvad...

Kommentaare ei ole: