pühapäev, 30. juuli 2006

Kuda aita punamullati



Alustuseks valati gaasipõleti kohale vaati 100 liitrit selget kaevuvett ja aeti keema. Siis tegime 25 kilost rukkijahust külmas vees klimpe, sest mina tahtsin nii. Õige oleks muidugi keevas vees jahu ära segada? Kui puder üsna valmis ja klimbivaba oli, hakkasin tasahaaval punast värvimulda lisama, tantsides katla ümber ja mõla keerutades Loreena McKennitti haaravate viiside saatel nagu lovesse langenud nõid.


Värvitav pind tuli aastakümnete tolmust ja üraskite pudedatest toidulaudadest puhtaks saada. Arenenud EL maades järgitakse ses tegevuses muidugi tööohutuse ja tervisekaitse nõudeid, aga ma ütlen teile, et kõigi nende kaitsevahendite sees saab elada ainult armastusest, sest õhk jääb toimepiirkonnast väljapoole.

Antero kindel nõue oli, et metallosad peavad enne värvimist maalriteibiga kaetud saama. Eks enamus neist vidinatest-jubinatest olid vanemad kui A ise (Nagu ka raudsulfaadi ja punase värvimulla kotid aida all – kõigi murphykate reeglite kohaselt leiti vanad varud üles kohe peale poeskäiku) ja võisid vesivärvist rooste minna. Asusin Mr Beani usinusega kõiki juppe teipima. Tulemuse oleks võinud moodsa kunsti pähe raha teenima panna või AHHAA!-le nägijate kompimistestiks anda.

"Ajattele positiivisesti - ota Olvi" Mis ka Sandelsitega juhtus - need said ära võetud. Järgmisena pakkus A töös kuumavate kulmudega maalrile Saku Originaali. Kas ma Saku õlle joomise jaoks Toivolasse tulin? Ma ei joo seda Eestiski. Jäänud muud üle, kui Gancia Asti pauguga lahti korkida.

"Hullu nainen," sanoo Anteroo. Sai vist esimese savolase au endale. Eesti keeles olen seda varemgi kuulnud.

Folkloristid võivad nii umbes paarikümne aasta pärast siitkandist üles korjata linnalegende vähemalt paari mõrvaloo jagu. Üks sellest, kuidas iga aasta 29. juuli öösel tuleb kuivanud vere karva pritsmetega laborikitlis ning otsmikulambiga kogu kahe ämbriga vee äärde ja hakkab pangesid ning neis leidunud riistu pesema. Vesi Toivola lahesopis värvub tummiselt veripunaseks.

Kommentaare ei ole: