esmaspäev, 20. juuni 2005

Päeva kulminatsioon

saabus hetkel, kui sattusin lugema piiblikoodi. Mõned HTML-koodi kasutavad isikud võiksid jääda omade liistude juurde ja mitte hullutada inimesi ajalooliste õuduslugudega nagu
füüsik Isaac Newton leiutas 1600-aastate lõpul raskusjõu
Kas siis keegi varem ei uskunud, et niipea kui Isaac õunaga pihta sai, saabus Maale raskusjõud ja kõik olivad sunnitud edaspidi selle ees lömitama? Teaduse võidukäik on võimas ja triumf hiilgav!
Mina, uskmatu, võin siin klaviatuuri peksta või mitte, aga isegi Iisraelis on üpris vähetõenäoline, et keegi on ametilt matemaatik-geenius. Ja tegeleb suhtelisusteooriaga. Mis teha, paljalt räbaldunud kostüümiga ei pääse Nähtamatu Ülikooli uksest sisse, kui ikka võlurimütsi ei oma.
Kuid nüüd minu liistude juurde, mis sedakorda hirmsasti sügelevad.
Professor Rips ellimineeris Toorast ka kõik "ülemäärase" ja tulemuseks oli rida tähti, mida oli kokku 304.805.
Kas ülemäärane on see, mis ei sobi kokku tõestamistvajava teooriaga? Kui palju on erinevaid tähemärke tolles kirjas, millega Toora kirjutati? Minuteada vanas heebrea kirjas puudusid vokaalimärgid ja kokku oli 22 tähemärki. Milline on nende tähtede sagedusjaotus? Sagedusjaotus positsioonide kaupa sõnades? Need on esimesed ja kõige lihtsamad küsimused, mille tähelepanuta jätmine siinkirjutaja tähelepanelikuks teeb. Soliidselt viidatakse matemaatik-geeniuste artiklile (Witztum, D., Rips, E. and Rosenberg, Y. (1994). Equidistant letter sequences in the Book of Genesis. Statistical Science. 9 429-438. - selle täpse biblio leidsin mujalt). Neli aastat peale artikli ilmumist rangelt eelretsenseeritavas ajakirjas leiduvad aga siiski tüübid, kes mitte niivõrd meetodis kui sellega saadud tulemuste selektsioonis 45 leheküljel kahelda julgevad.
These skeptics pointed out that Equidistant Letter Sequencing is a phenomenon that is common to many languages and hardly exclusive to Hebrew.
Skeptikuid lisandub üha enam ja mõned neist ei säästa aega ega vaeva tõenäosust ja jaotusi üksipulgi selgitada.

Üks võhikute tarvis küllaltki arukate poolt- ja vastuargumentidega manipuleeriv sait pakub koguni vastava programmi allalaadimist, et igaüks saaks omale hands-on tunnetusega selgeks teha, kui õiged need leidused ikka on. Ausõna, teadusteater missugune!

Jah, juudi matemaatikute artikkel ajakirjas on fakt, mida ei muuda. Selle järelduste tõelevastavuse üle aga saab ja tuleb vaielda.
Soovitan Helve Küberinglimaailm paigutada vägeva jämmeda lingi abiga saidile The Conspiracy to Keep You Poor and Stupid.
Ah mis, kui tahate tähti maatriksisse paigutada, mängige parem eestikeelset ristsõnamängu. Palju puhtam ja kuivem tunne.

Kommentaare ei ole: