pühapäev, 12. juuni 2005

Kas teie usute kentauridesse?

Kentaurid on siiski olemas, kui neid teeb puust ette ja peaaegu punaseks autoriteetne bioloogiaprofessor, kes juhtub olema ka päris tegus kunstnik. Õpetlik lugu teaduslikust fiktsioonist ja skeptitsismi sünnist.
Ooh, ja järgneva toreda nõksu panen pedagoogilistel kaalutlustel kindlasti kõrva taha!
In this respect, the exhibit functions like the professor, who after a persuasive lecture on a particular topic concludes by informing the students that 90% of the lecture is bogus. The students are then assigned to write a short essay which sorts out the lecture's facts from fictions.

Kas teaduslikult tõestatusse peab uskuma? Kõike ju pidevalt tõestada ei suuda ja mingi trivia toimib ilma tõestamatagi...
AHHAAs võiks teha näituse (teaduslikest) pettustest ja alusetutest väljamõeldistest, oleks ikka tervendav! Susan Blackmore'i gorilla-lugu käib tegelikult samasse kasti mõneti ja korralikud eksperimentaalpsühholoogia katsed ainult katsealuste hanitamise peale üles ehitataksegi. Jooksu pealt tulevad meelde bioenergeetilised tõestused selle kohta, miks ei saa olemas olla (legendile vastavat) jõuluvana, päkapikke ega hiiglasi nagu Kalevipoeg; 10-12 vastuväidet Jules Verne'i soovile lennutada inimesed Kuule hiigelsuure kahurimürsuga; jne. jne... Samasse rubriiki lähevad vist ka (teadus)ajaloo ja leiutiste esialgse otstarbe kurioosumid?
Järgmisena siis: AHHAA! - pettus? fiktsioon? (alapealkirjaga Pratchettilt: "Tõde on võib-olla kusagil olemas, aga valed on siinsamas inimeste peades")

Kommentaare ei ole: