teisipäev, 8. august 2006

Mutta sina olet lunta, minä

"Mutta sinä olet lunta, minä olen totta, sinä olet lunta, jota koskea ei saa, muuten se sulaa..."
Nii vastuolulise inimesega on raske elada. Tükk aega mõtlesin, kas kirjutada sellest tegelasest. Endast.
Täna jälle. Nagu mingi näidiseksemplar kriisiabi õpikust. Emotsioonidele ja suhetele suunatud toimetulekustrateegia, heh.
"Selle strateegia kasutajad võivad ka probleemi eest põgeneda, otsides seltskonda, tarvitades alkoholi või narkootikume, hakates unistama ebarealistlikest võimalustest. Sellega ei lahenda probleemi, vaid välditakse seda. Saadakse hetkeline unustus või kergendus. Aga kui see möödub, pidu otsa saab, uim peast välja läheb ja reaalsustunne tagasi tuleb, on asi veel hullem."
Jah, ma annan endale aru, et üks tunne on oma aja ära elanud ja ma ei tunne seda enam. Ma vaatan inimesele otsa, räägin temaga juttu, ebamugav on olla, sest midagi enam ei tunne, aga mälestus, mingil raku tasandil, ütleb, et
- Vaata, see inimene siin seob sind ühe ränga õppetükiga sinu elus. Sa ei ole seda ära õppinud, sest sa ei ole veel aru saanud, milleks see sulle kasulik on, milles on selle point sinu jaoks. Sa katsetasid oma piire. Oma võimu piire, oma taluvuse piire, oma ihade ja igatsuste piire. Oma inimlikkuse piire. Said vastu kõike, mida ootasid ja kartsid ja palju enamgi veel. Mille üle sa nurised?
"Toibumisfaas võib kesta aastaid, võib ette tulla tagasilanguse perioode, mil inimene otsekui küsib endalt, kas tal on ikka õigus jälle rahul ja õnnelik olla."
Hirm on. Siiralt.
- Hirm mille ees? Lennata sama kõrgele ja kõrgemalegi veel, millega kaasas risk kukkuda sama valusalt ja valusamaltki veel?
Ei, hirm selle ees, et ma ei lenda enam kunagi. Jään tiibadega vehkivaks tuulikuks.
"Kriisis olev inimene on kui laps, kes tahab kõike korraga kätte saada. Ta tahab, et tal kohe hea hakkaks ja kõik korda saaks. Ta tahab, et keegi teda aitaks ja kohe tema probleemid lahendaks. Ta ei taha leppida sellega, et tal endal tuleb kõvasti vaeva näha ja et läheb kaua aega, enne kui kõik laheneb. Kriisis inimene ei usu, et /---/ midagi head on tema jaoks olemas või tulevikus tulemas."
Eino Muidugi, minu suur sõber orkutist, kirjutab täna järgmist:
Today's fortune:
You are going to have a very comfortable old age.

Lohutus seegi. Jään siis ootama.
Kõigile inimestele võrdsed võimalused, eks!

Kommentaare ei ole: